Борта Алла Василівна

Науковий керівник науково-дослідної лабораторії оцінки якості зерна та хлібопродуктів

Кандидат технічних наук, доцент

Закінчила Одеську державну академію харчових технологій та здобула кваліфікацію інженер-технолог за спеціальністю “Технологія зберігання і переробки зерна”, 1990-1995 рр.

Пройшла навчання в аспірантурі (ОДАХТ) за фахом 05.18.03 — первинна обробка і зберігання продукції рослинництва, 1995-1998 рр. У 1998 р. А.В. Борта успішно захистила кандидатську дисертацію на тему «Удосконалення  технологiї пiслязбиральної обробки насiннєвої кукурудзи».

З 1998 до 2008 рр. займала посаду асистента на кафедрі технології елеваторної промисловості, а в 2008 р. присвоєно вчене звання доцента по кафедрі технології зберігання зерна (ТЗЗ).

З 2003 по 2022 рр. – відповідальна за виховну роботу, організацію усіх видів практик на кафедрі ТЗЗ та виконувала обов’язки секретаря кафедри.

З 2009 до 2015 р. обіймала посаду заступника декана факультету технології зерна, хлібопродуктів, кондитерських виробів, комбікормів і біопалива.

З 2015 року по теперішній час є Науковим керівником науково-дослідної лабораторії оцінки якості зерна та хлібопродуктів.

Впродовж багатьох років є відповідальним виконавцем та керівником госпдоговірних тем проблемної науково-дослідної лабораторії ОНАХТ.

Пройшла навчання на курсах і семінарах та отримала сертифікати у: 2006 р.  “Болонський процес і Вища школа”,  2015 р. «Новини законодавства та актуальні питання контролю якості  та безпеки зернових, олійних та продуктів переробки» (сертифікат Standart Innovation Graup),У 2016 р. ІІІ Міжнародний конгрес «Food Technology Quality and Safety»  та XVII Міжнародний Симпозіум«Feed Technology» (Сербія, м. Нови Сад ),  2016 р. «Внутрішній аудит та оцінка відповідності Системи забезпечення безпеки кормів відповідно до вимог стандартів GMP+ B1 «Production, trade and service» та ISO 19011:2011»,  2016 та 2018 рр. “Вища школа педагогічної майстерності ОНАХТ”, 2018 р. «Розвиток системного експорту продуктів борошномельної та зернопереробної галузі», 2018 р. «Законодавчі аспекти впровадження системи НАССР в зерновій та переробній галузі, 2021 р. «Нові цифрові професії» від платформи  «Дія. Цифрова освіта» в рамках національного проекту цифрової грамотності, започаткованого Міністерством цифрової трансформації України, 2022 р. «Актуальні проблеми харчування людей і годівлі тварин». Приймала участь з доповідями на багатьох міжнародних та вітчизняних конференціях та виставках: 2015 рік проведення тренінгу на VII міждународній виставці «LABComplEX» (м.Київ). Тема: «Контроль якості зерна та ефективність його транспортування, післязбиральної обробки  і зберігання». 2016 р. участь з устними доповідямі у конференціях «Елеватор – 2016» (проводить журнал «Farmer») та «Порти України». 2017 р. проведення тренінгу на Х міждународній виставці «LABComplEX» (м.Київ). Тема: Контроль та управління якістю зерна та ефективність його транспортування, післязбиральної обробки  і зберігання. У 2018 р приймала участь з усною доповіддю на конференції Про Агро Груп. Є слухачем та спікером Міжнародної школи кормів. Організовує та проводить тренінги для фахівців зернової галузі. Було проведено більш 30 тренигів, були присутні більш  500 учасників. Є лектором на курсах підвищення кваліфікації в ОНТУ.  Щорічно бере участь у науково-методичних та наукових конференціях ОНТУ, наукових конференціях та виставках з міжнародною участю в Україні і за кордоном як учасник так із доповідями. Має 160 науково-методичних праць, у тому числі 3 навчальних посібника та один посібник.

Входить до складу робочої групи ОНТУ з акредитації освітньо-наукових програм доктор філософії, спеціальності 181 «Харчові технології», ОППОНП – Харчові технології. Член Технічного комітету 170 стандартизації «Зернові культури та продукти їх переробки».

Коло наукових інтересів: теоретичні і практичні питання післязбиральної обробки і зберігання зерна на хлібоприймальних підприємствах, елеваторах та зернових перевантажувальних терміналах; сушіння сушіння та зберігання зерна різних культур; дослідження технологічних, біохімічних і фізіологічних властивостей зерна, оцінка якості зерна різних культур, формування партій пшениці різного призначення; кількісно–якісний облік зерна на всіх етапах його післязбиральної обробки і зберігання; стандартизація, метрологія, сертифікація.

Відомості про стажування:
1.
 ВАТ «Катеринопільський елеватор» (2010 р.);
2. ВАТ «Миронівський ЗВКК» (2015 р.);
3. ПрАТ «Укрелеваторпром» (2018 р.);
4. Підвищення кваліфікації за темами «Актуальні аспекти впровадження, функціонування та аудиту систем менеджменту безпечності харчових продуктів» «Одеському інституту післядипломної освіти» НУХТ (Свідотство про підвищення кваліфікації №415 від 07.10 2016);
5. «Сенсорний аналіз харчових продуктів» ОНАХТ в Інституті післядипломної освіти за програмою (Свідотство про підвищення кваліфікації СПК 02071062/000131-17 від 30 червня 2017 р).

Курси лекцій: «Технологія зберігання та сушіння зерна з КР».

Нагороди: грамота проректора з наукової роботи (2016 – 2021р.р.), грамота  проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи (2015 р.,.2017 р.),  почесна грамота Одеської обласної ради (2017 р.) почесна грамота Ректора (2018 р.).

Хобі: музика, квіти, туризм.

e-mail: borta.alla@ukr.net

ORCID: 0000-0001-9790-4732

Перелік публікацій: Google Scholar